Πρόσθετες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Φόρου Διαμονής

Facebook
Twitter
LinkedIn

α) Ο συγκεκριμένος φόρος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση, επομένως στην περίπτωση που στο ίδιο δωμάτιο συνοικούν περισσότερα από ένα άτομα, ο φόρος βαραίνει τον έναν εξ αυτών.

β) Σε περιπτώσεις ημιδιαμονής, ο φόρος διαμονής επιβάλλεται εις ολόκληρον στον διαμένοντα. Σε περίπτωση που το δωμάτιο χρησιμοποιηθεί εκ νέου από άλλον διαμένοντα την ίδια μέρα, επιβάλλεται εκ νέου φόρος διαμονής. Πρόσθετος φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται μόνο στην περίπτωση παράτασης της χρήσης του δωματίου για λίγες ώρες (late check out). Σε περίπτωση παράτασης της χρήσης στην οποία όμως υπάρχει χρέωση μιας ακόμα ημέρας εξυπακούεται ότι η εν λόγω παραμονή επιβαρύνεται με φόρο διαμονής.

γ) Σε περίπτωση ακύρωσης του συνόλου ή μέρους της κράτησης ο φόρος διαμονής επιβάλλεται μόνο εφόσον έγινε άφιξη (check in) και μόνο για τις πραγματικές ήμερες που διέμεινε, ανεξάρτητα από τις ημέρες που έχει κάνει κράτηση. Επομένως, ανεξαρτήτως της πολιτικής ακύρωσης της εκάστοτε τουριστικής μονάδας και ανεξάρτητα αν έχει γίνει χρέωση ή επιστροφή χρημάτων, φόρος διαμονής επιβάλλεται μόνο για τις μέρες από την άφιξη (check in) έως την αναχώρηση (check out).

δ) Σε περίπτωση διάθεσης κατοικίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (τύπου airbnb), οι διαχειριστές δεν θα πρέπει να αποδίδουν φόρο διαμονής, όταν οι εν λόγω βραχυχρόνιες μισθώσεις θεωρούνται αστικές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας συνοπτικός οδηγός για το νέο φόρο διαμονής που θα ισχύσει από 1/1 του 2018

 

Σχετικά Άρθρα