Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό με τροπολογία – Στα 5.000 ευρώ η εξαίρεση από την τήρηση βιβλίων και στοιχείων – Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών από τα έσοδα των ελ. επαγγελματιών.

Αναλυτικά οι αλλαγές

Σειρά αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο επιφέρουν ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή εν όψει της ψήφισής του.

Με τις νέες προσθήκες προσδιορίζεται το πλήρες πλαίσιο του καθεστώτος για τη συλλογή αποδείξεων, βάσει του οποίου μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 22%.

Παράλληλα, η εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις και για δίδακτρα φροντιστηρίων καθώς και για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες καυσίμων ΙΧ.

Η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων αφορά αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός Ελλάδος.

Αναβαλλόμενος φόρος: Το άρθρο 11 του σχεδίου νόμου (αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες) διαγράφεται.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων, περιορίζεται στα 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες και υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και στα επαγγελματικά ταμεία θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. [ Οι ασφαλιστικές εισφορές σε ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και σε επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, οι οποίες καταβάλλονται από επιτηδευματίες φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα για την ασφάλιση των εταίρων ή και των διοικούντων νομικά πρόσωπα, εφόσον αυτές έχουν καταβληθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για δαπάνες που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2014 και μετά.]

Οσον αφορά το φόρο στους τόκους καταθέσεων, ορίζεται ότι η αύξησή του από 10 σε 15%, ισχύει από 1/1/2013. Ακόμη, διαγράφεται η διάταξη του νομοσχεδίου που προέβλεπε τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών.

Επίσης ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1. 1. 2013 και μετά.

Στην τροπολογία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι διατάξεις θα αποδώσουν συνολικά έσοδα ύψους 2,307 δισ. ευρώ. Από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται να υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ. Τέλος, από φορολόγηση πλοίων προβλέπονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων θα προκύψει απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Πηγή: taxheaven.gr

Σχετικά Άρθρα