Κατά 13,2 δισ. αυξήθηκαν το 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στα 56,7 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε στο τέλος του 2012 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που μέσα σε ένα μόνο χρόνο αυξήθηκαν κατά 13,2 δισ. ευρώ.
Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να φέρει στα ταμεία 2,8 δισ. ευρώ και αυτό λόγω των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ίσχυσαν πέρυσι για το διακανονισμό οφειλών. ‘Αρα το «καθαρό» βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μεταφέρονται για το 2013 διαμορφώνεται σε περίπου 54 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο μελετά εναλλακτικούς τρόπους για το πώς θα διαχειριστεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχοντας δεχθεί «κόκκινη» κάρτα από την τρόικα στην πρόταση για βελτίωση των όρων ρύθμισης χρεών.
Ως πρώτο μέτρο χαρακτηρίζεται η διάταξη που ψηφίστηκε με τον κυρωτικό νόμο και προβλέπει ότι κατά την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου έναντι τρίτων θα παρακρατούνται κατά προτεραιότητα οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Η τρόικα ζητεί πάντως μηχανισμό αυτόματης προειδοποίησης για τα 2,3 εκατομμύρια μικροοφειλέτες που οφείλουν 1,1 δισ. ευρώ συνολικά και κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας, την αυτόματη αναγκαστική άμεση χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, την ανάθεση είσπραξης οφειλών στο 10% του προσωπικού των ΔΟΥ, καθώς και την ανάθεση στη Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών και των 5.770 υπόχρεων με χρέη από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Express.gr

Σχετικά Άρθρα